top of page
Search

Zlobno oko za srečo

Zakaj milijonom ljudi po vsem svetu domove, poslovne prostore, avtomobile in kot modni dodatek krasi amulet, za katerega verjamejo, da ima čarobno moč?


Ste si kdaj zaželeli, da bi lahko ubili z enim samim pogledom, kot sta to recimo počela Darth Vader ali Voldemort v Zvezdnih stezah? Najverjetneje ste tudi že sami bili priča takšnemu pogledu. No, v takšnih primerih lahko skoči na pomoč zlobno oko, ki ima veliko opravka in dela predvsem z ljubosumjem, zavistjo in škodoželjnostjo. Zato ga ljudje že več tisočletij uporabljajo, kjerkoli obstaja nevarnost, da nekdo preveč zavistno strmi v njihovo posest, lastnino, družinske člane in navsezadnje v njihovo življenje.



Ideja zlobnega očesa je bila aktualna že v antičnem svetu. Njegova zgodovina namreč sega vse do starodavne Mezopotamije, Egipta in v čas antične Grčije in Rima. To je zgodba o zlobnem očesu, ki je v turščini znan kot nazar, v grščini kot mati in varuje pred zli pogledi. Bistvo amuleta je torej odganjati zle energije in vas varovati pred škodo. Če stekleno čudo poči, pomeni, da vas je obvarovalo pred zli silami in kliče po novem.


Nekoč sem slišala primerjavo, kako deluje. Če ste povabljeni na razgovor za službo, boste naredili vse, da na razgovoru naredite dober vtis, še posebej, če si te zaposlitve želite. Na razgovor boste torej odšli lepo oblečeni, urejeni in oddajali vtis, da vam je mar. Verjeli boste, da vam bo uspelo.

Če imate soseda, ki budno in zavistno spremlja vaše vsakodnevne življenjske korake, boste na vaša vhodna vrata morda obesili amulet. Pri obeh primer, tako dobra obleka na razgovoru, kot tudi amulet pred hišo, pa lahko pomagata, ali pa tudi ne. Kljub vašem odličnem izgledu zaposlitve morda ne boste dobili, sosed bo kupil pa še boljši avto od vašega. No, morda pa se izteče tudi obratno!



Tako v Grčiji kot tudi v Turčija je prisotnega veliko vraževerja. Izjema ni niti zlobno oko. Baba čula, baba rekla, trdi, da imajo več potenciala za prenos slabih in zlo namernih pogledov tisti, ki so rojeni v soboto, imajo modre oči ali svetle lase. Ko imate glavobol, zehate ali vas tarejo druge bolečine, je nek nepridiprav z neprimerno energijo in slabim namenom pogledal v vas. Če nekomu preveč hvalite ženo ali moža, tudi ni prav, saj s preveč pohvale, lahko izzovete delovanje zla energij, ne da bi to sploh želeli. To pa lahko preverite tako, da olivno olje vlijete v vodo. Če se pomeša z vodo, ne bo dobro, če pa olje plava na vodi, vaši nameni niso bili zaznani kot slabi, niti jih od koga niste prejeli. :)


Zlobno oko je s 5000 letno tradicijo, čudežno ali ne, lep okrasek ali ne. Vsekakor pa nas lahko opomni, naj ne bomo ljubosumni na uspeh drugega, ampak da raje iščimo lastno zadovoljstvo in uspeh, za katerega platno in škarje imamo v naših rokah.


5,156 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page